Sjekker du holdbarheten på kremene dine?

Hvor mange ser etter holdbarhetsdato når det gjelder kosmetiske produkter? Hvor lenge kan jeg bruk en krem som er åpnet?

De fleste er nøye med å se etter dato når det gjelder matvarer og mange tar gjerne en pakke langt bak hvis holdbarhetsdatoen på pakken fremst er kort.

 

Men hvor ofte ser du etter holdbarhetsdatoen på kosmetikkprodukter som skal ligge i flere timer på kroppen din?

 

I juli 2013 kom en ny EU forordning som regulerer bl.a. merkingen av kosmetikk.
Alle produkter som er minst holdbar i 30 mnd. (konvensjonelle hudpleieprodukter ofte med paraben som konserveringsmiddel) trenger ikke bruke dato men krukkesymbolet som viser holdbarhet i antall mnd. etter åpning.  

 

Holdbarhet konvensjonelle hudpleieprodukter:

Vanlige tall i krukker for konvensjonelle produkter er 18, 24 og 36 mnd.  Produkter med kortere holdbarhet enn 30 mnd. SKAL ha teksten  BEST FØR:  MND OG ÅR.  Lengden på holdbarhet har med konserveringsmidlene man bruker i kremene.

 

Holdbarhet økologiske hudpleieprodukter:

Økologiske produkter har oftest en holdbarhet på 2 år fra produksjon.   Naturlige og økologiske produkter har plantealkohol, bær eller anti-oxidanter,urter og oljer som konserveringsmiddel. 

 

 

De fleste kremer blir overkonservert på grunn av måten vi oppbevarer kremene våre på.  Kremen skal tåle varmt klima og vi oppbevarer ofte kremene i varme bad hvor temperaturen er høy.  Dette skaper grobunn for sopp og bakterier og vi konserverer nettopp for å unngå dette og for økt holdbarhet. En åpen krukke kan være full av bakterier som kan gi allergier.  Kremer kan harskne.  Lukt på krukkene eller tubene dine og kast produkter som lukter vondt.

Vask alltid hendene dine før du stikker fingeren i krukken din med krem.   

 

Noen kosmetikkprodusenter koder holdbarhetsdatoen på eskene slik at forbrukeren ikke selv vil se når kremen går ut. Datoen er i en rekke med tall hvor de siste 2 eller flere ikke inngår i holdbarhetsdatoen.  Dette er ikke lov lenger men det er fortsatt merker på markedet som koder på denne måten.  Still spørsmål til betjeningen i butikken. 

 

Bli en kritisk forbruker og se alltid etter holdbarhetsdatoen.  Du hadde aldri villet kjøpt mat som var gått ut på dato til full pris.  

Huden er vårt største organ og den absorberer 60% av alt det vi smører på den.  

 

Kjøp ALDRI en krem som ikke har holdbarhetsdato.