Kosmetikk og kroppspleieprodukter inneholder ingredienser som kan absorberes av huden og transporteres til blodet. Selv om huden er en effektiv barriere, vil kjemikalier i større eller mindre grad bli tatt opp via huden. En svekkelse av hudbarriere

Hvorfor skal du unngå skadelige kjemikalier i hudpleieprodukter

 

Kroppens evne til å absorbere kjemikalier fra hudpleieprodukter kan variere avhengig av faktorer som hudens tilstand, produktets sammensetning og hvordan det påføres. Ikke all absorpsjon av kjemikalier er nødvendigvis skadelig, men det er knyttet noen bekymringer til potensielle konsekvenser:

 

  1. Giftige stoffer: Noen hudpleieprodukter inneholder kjemikalier som kan være potensielt giftige eller har ugunstige helseeffekter ved langvarig eksponering. Dette kan inkludere visse konserveringsmidler, fargestoffer, og duftstoffer.

  2. Hormonforstyrrelser: Noen kjemikalier, spesielt hormonforstyrrende stoffer som parabener og ftalater, har blitt knyttet til hormonell ubalanse og kan påvirke reproduktive systemet. Dette er spesielt bekymringsfullt for gravide kvinner og barn.

  3. Irritasjon og allergiske reaksjoner: Sterke kjemikalier kan forårsake hudirritasjon og allergiske reaksjoner, spesielt hos personer med sensitiv hud. Dette kan føre til rødhet, kløe og andre ubehagelige symptomer.

  4. Akkumulering i kroppen: Langvarig eksponering for visse kjemikalier kan føre til akkumulering i kroppen over tid. Dette kan ha uønskede effekter på helsen, spesielt hvis det er snakk om stoffer som kroppen har vanskelig for å bryte ned og eliminere.

  5. Miljøpåvirkning: Kjemikalier fra hudpleieprodukter kan også ha negativ innvirkning på miljøet når de skylles av i avløpet, og de kan bidra til forurensning av vannressurser.

 

Det er viktig å være oppmerksom på ingrediensene i hudpleieprodukter og velge produkter som passer din hudtype og helsestatus. Å velge mer naturlige og økologiske alternativer, unngå produkter med tvilsomme kjemikalier og være bevisst på hvordan produkter brukes, kan bidra til å redusere potensielle risikoer.

 

Referanse:

https://www.fhi.no/cristin-prosjekter/aktiv/effekt-av-skadet-hudbarriere-pa-opptak-av-kjemikalier/